De Eerste Berichten

Het was de nazomer van 2012. Wat was de wereld onbezorgd en mooi, in september. De Maya’s kregen ongelijk, zo zal blijken. Obama zal worden herkozen en Project X Haren liep uiteraard uit de hand. Ik was nog geen 17 toen ik begon op de FHJ. Kinderlijk onschuldig, zou je kunnen noemen.

Ze zijn uit die tijd, de twee artikelen die ik hieronder ga plakken. Het project Nieuws & Informatie bestond nog, en niemand minder dan Ineke Sinnema was mijn redactiebegeleider. Van die groep waarmee ik ooit begon, is niet veel meer over: vier klasgenoten stopten voor het einde van het jaar, twee zijn inmiddels afgestudeerd en nog eens drie zijn blijven plakken ergens in de volgende jaren. Een enkele kwam zelfs nooit opdagen. Ineke Sinnema is inmiddels al jaren met pensioen.

Na wat grondig zoekwerk in de stoffigste mappen van mijn computer, kwam ik twee artikelen tegen die ik in deze tijd schreef. Het zijn twee korte (en erg saaie) nieuwsberichten. Ik kan me helaas niet meer herinneren of ik feedback heb toegepast op deze stukjes. In ieder geval kan ik verzekeren dat ze sinds 2012 niet meer geopend of bewerkt zijn. Ik vind het leuk om ze te plaatsen om de grote groei te tonen die ik gemaakt heb in de loop der jaren. Van matige nieuwsberichten van 200 woorden tot volledig lopende achtergrondartikelen.


Tilburg Universiteit niet in top 200

Tilburg – De Tilburg University staat niet in de top 200 met beste universiteiten ter wereld. Dat zegt de THES, de Times Higher Education World University Rankings. Ze zeggen dit in een jaarlijks onderzoek door 17000 academici.

Alle andere Nederlandse universiteiten staan wel in de top 200. Tilburg staat niet op de lijst. Volgens Walther Verhoeven, hoofd voorlichting, is dat niet zo vreemd. De Tilburg Universiteit is een gespecialiseerde universiteit, en daarom maar getest op twee van de zes onderdelen. Op de andere vier heeft de universiteit dus geen punten binnen gehaald. Ze halen daardoor de lijst net niet. Ze staan op nummer 222.

Nederland eindigt op de derde plaats in het klassement, na de VS en Engeland. Nederland laat, samen met Duitsland en België een ander beeld zien dan de rest van de Westerse wereld. Wij stijgen nog altijd ten opzichte van de rest van de wereld. Wereldwijd beginnen Aziatische universiteiten in de peiling te stijgen, ten opzichte van Westerse landen.

De rest van de Nederlandse universiteiten staan wel in de lijst, met als koploper de Universiteit Leiden, op een 64ste plaats. Leiden stoot daarmee Utrecht van de troon, die terugzakte naar de 67ste plaats.


105 miljoen euro vrijgemaakt voor betere leraren

Tilburg – De partijen van het Lenteakkoord zijn van plan in 2013 105 miljoen euro vrij te maken voor betere leraren en schoolleiders. Het geld komt terecht bij de schoolleiding, die daarna zelf verantwoordelijk is voor het geld. Dat maakt het Ministerie van Onderwijs bekend via de site van de Rijksoverheid.

Volgens het artikel staat deze investering in het begrotingsakkoord van 2013. Maar omdat de nieuwe regering nog niet bekend is, kunnen er volgens woordvoerder Aicha Lubbinge nog geen voorspellingen gedaan worden. Wat er met de plannen gaat gebeuren is dus nog niet duidelijk. Lubbinge: ‘Het is aan het nieuwe kabinet wat er met de plannen gaat gebeuren’.

Het extra geld dat de scholen krijgen, is bedoeld om leraren tot 1e graads-docenten op te leiden. Lubbinge zegt ‘Het extra geld gaat in ieder geval naar de scholen toe. Die krijgen daardoor de mogelijkheid hun docenten beter op te leiden.’

Er is komend jaar in totaal ruim 280 miljoen beschikbaar voor verbeterde docenten, verbeterde kwaliteit van het onderwijs en daarmee samenhangende verbeterde studieresultaten. Dat bedrag kan tot 325 miljoen oplopen in 2016. Dat is echter nog niet zeker, het is een bedrag dat wordt verhoogd naar prestatie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *