Kernkwaliteit: diversiteit in genres en doelgroepen

Een beginnende journalist is in eerste instantie een allrounder die niet alleen verschillende onderwerpen aan moet kunnen, maar die ook verschillende soorten journalistieke producten moet kunnen leveren, verschillende genres moet beheersen en verschillende doelgroepen op maat moet kunnen bedienen. In je opleiding ben je deze verscheidenheid aan genres, doelgroepen en producten tegengekomen. In je portfolio laat je zien dat je in dit opzicht van alle markten thuis bent en zodoende breed inzetbaar bent in je eerste journalistieke job.

Uitleg:
Wie mijn portfolio bekijkt, ziet vooral geschreven stukken. Mijn diversiteit zit ‘m niet in de verwerking, maar in de genres. Daar heb ik er drie van: een recensie, een reisverslag, en twee achtergrondverhalen (een lange en een kortere). Om nog meer diversiteit aan te tonen, heb ik allevier de artikelen voor verschillende media geschreven. Muziekwebsites, maar ook een fysiek tijdschrift.

Per artikel heb ik rekening gehouden met de eisen voor het medium, de bijbehorende doelgroep en het genre. Bij het korte achtergrondartikel over Washingtons whiskey (voor IsGeschiedenis) heb ik bijvoorbeeld gelet op de lengte en heb ik tussenkopjes volgens SEO-norm bij elke alinea gebruikt.

Als je de andere twee stukken bedoeld voor internet bekijkt (zijnde de recensie en het reisverslag), zie je ook tussenkopjes, maar op andere manieren. Dat komt omdat de bijbehorende media (3voor12 en NatGeo Traveler) het op die manier toepassen. IsGeschiedenis gebruikt per alinea een tussenkopje. Het heeft niet mijn persoonlijke voorkeur, maar ik moet me als journalist flexibel zijn aan bepaalde eisen die het medium stelt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *