Kernkwaliteit: zelfstandigheid

Aan het eind van je opleiding moet je aantoonbaar zelfstandig journalistiek werk kunnen doen. Die zelfstandigheid kun je bij verschillende productiecompetenties laten zien: je bent in staat zelf geschikte onderwerpen voor producten te kiezen, daar informatie voor te verzamelen, daaruit de meest relevante informatie te selecteren en deze in een goed verhaal te verwerken. Dat kun je óók bij complexe onderwerpen. Je kunt je eigen werk zodanig plannen en organiseren dat je deadlines die je jezelf stelt of die anderen aan jouw werk verbinden, ook haalt. In de verantwoording van je journalistieke werk en van je werkprocessen, toon je die zelfstandigheid aan.

Uitleg:
Zelfstandigheid is ook op verschillende manieren te herkennen in mijn portfolio. Ten eerste heb ik bij elk artikel (uiteraad) zelf bedacht wat ik ermee ging doen. Ik heb zelf alle informatie gevonden, zelf alle mensen gesproken. In het geval van het artikel over Nederlandse whisky heb ik een vol notitieblok informatie waar ik mijn verhaal uit filterde. Er waren erg veel darlings te killen.

Wat de recensie betreft, daar heb ik veel feedback voor gevraagd. Dit vind ik juist een voorbeeld van zelfstandigheid. Ik kan namelijk zelf aangeven waar ik hulp nodig heb en die ook zelf zoeken. Ik kijk naar de mening van mensen die meer verstand hebben van bepaalde zaken dan ik, om van hen te leren.

Mijn onderwerpkeuze was – zoals gezegd – in alle gevallen zelfstandig. Ik heb veel onderwerpen laten vallen, maar de onderwerpen waar ik mee doorging hadden mijn aandacht, interesse en enthousiasme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *