Portfolio Paul Heuts http://www.paulheuts.fhj.nl Derde jaar FHJ Fri, 22 Jan 2016 11:34:17 +0000 en-US hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.4.1 Verantwoording van de blog (lay-out en keuzes) http://www.paulheuts.fhj.nl/?p=219 http://www.paulheuts.fhj.nl/?p=219#respond Mon, 18 Jan 2016 13:22:35 +0000 http://www.paulheuts.fhj.nl/?p=219 Ik heb verscheidene keuzes gemaakt en paden bewandeld voor deze blog er zo uit kwam te zien. Hieronder staat beschreven welke keuzes dat waren.

In het prille begin van mijn derde jaar kreeg ik van Inge Beekmans, evenals elke andere derdejaars, mijn eigen blog op het FHJ-domein. Ik koos meteen voor het thema Catch Kathmandu, wat er op het oog prachtig uitzag. Na enkele aanpassingen in de code van de blog (wat betreft achtergrondkleuren en dergelijke; niets groots), kwamen we achter een onoplosbaar probleem. Er staat namelijk nogal duidelijk een groot logo op de voorpagina van het thema, dat meldt dat het door WordPress gesponsord is, met wat tekst en een button. Erg vervelend, want zelfs toen ik mijn (in vergelijking nogal minieme) codekrachten bundelde met die van Inge, waren we niet in staat dat te verwijderen. Ook waren er wat problemen met banners en dergelijke op de voorpagina. Al die problemen hebben mij doen besluiten het thema om te zetten tot het thema Simple Mag.

Dat thema is de hemel vergeleken met Catch Kathmandu. In dit thema is werkelijk álles te customizen, van de banners tot de kleur van de links tot zelfs de thumbnail in de adresbalk (kijk maar na, het is een kleine P van, je raadt het al, mijn naam).

De verschillende categorieën spreken voor zich, op de pagina voor Vrije Ruimte na. Ook die lay-out heeft me weer een aantal uren coderen gekost, weer met de hulp van het techdesk. Ik heb het uiteindelijk voor elkaar gekregen om de pagina onder te verdelen in drie kolommen door een stuk CSS-code te schrijven dat ervoor zorgde dat ik kon kiezen in welke 33% van de pagina ik berichten kon plaatsen. Dat stuk code is in de editor van Simple Mag verdwenen.

Ik heb bovenaan in de middelste kolom gekozen voor een inleiding tot de rest van de pagina. Wie naar beneden scrollt, vindt vervolgens de artikelen van de Vrije Ruimte, die wederom begint met een inleiding die iets uitsteekt boven de andere artikelen. Daar heb ik expres voor gekozen omdat het op die manier meteen de aandacht opeist. Vanuit daar zijn er verschillende leesmogelijkheden:

– Men leest van links naar rechts
– Men leest van boven naar beneden en komt dus uit bij het artikel onder de inleiding
– Men leest van rechts naar links

Hoewel alle artikelen op zichzelf staan en het dus niet veel uitmaakt, is optie 1 de waarschijnlijkste leesoptie. Indien van links naar rechts wordt gelezen, is er een opbouw in verhalen te zien. Links het inleidende achtergrondartikel over de gebeurtenissen, dan een artikel over de groepen en dan een artikel over waar die groepen zitten.

De links naar de artikelen (door te klikken op “lees meer” of op de afbeelding) zijn apart gemaakte pagina’s. Omdat de verschillende kolommen geen categorieën zijn waar posts op geplaatst kunnen worden, moest dit omzeild worden met een trucje. Dit is ook de reden waarom de artikelen alleen op die manieren te vinden zijn. Die vormgeving heeft veel extra codeerwerk gekost, samen met het Techdesk. Er ging heel wat mis en uiteindelijk zijn we er bijna drie uur mee bezig geweest.

]]>
http://www.paulheuts.fhj.nl/?feed=rss2&p=219 0
Verantwoording Vrije Ruimte (incl. Tech&Tools, Data) http://www.paulheuts.fhj.nl/?p=211 http://www.paulheuts.fhj.nl/?p=211#respond Mon, 18 Jan 2016 13:21:41 +0000 http://www.paulheuts.fhj.nl/?p=211 De weg tot deze grote productie voor Vrije Ruimte was lang, kronkelig, niet verhard en dus flink hobbelig. De productie is niet alleen om te voldoen aan Vrije Ruimte, maar ook voor de vakken Tech&Tools en Datadriven Journalism. Indien die vakken niet voldoende waren, bestaat namelijk de kans om ze te herkansen via Vrije Ruimte. Ik zal in deze verantwoording bij het begin beginnen.

Vrije Ruimte

De opdracht voor Vrije Ruimte was simpel: maak een multimediale productie. In praktijk is dat ook niet zo moeilijk, maar om daar een creatief, origineel product van de maken dat ook nog journalistiek is, is wél moeilijk. Ik heb gekozen voor een wijdverbreid verslag over Syrië op verschillende fronten, omdat ik de bekende nieuwsbronnen tekort vond schieten in het beantwoorden van de volgende vragen:

– wie vecht tegen wie?
– Wie vecht waar?
– Wat is er nou eigenlijk gebeurd?

Mijn werk begon met de vraag: wie vecht waar. Ik maakte een mooie kaart en schreef een lang achtergrondartikel de oorlog, hoe die begon, en alles wat nodig was om de situatie een beetje te begrijpen. Echter, dat artikel hing niet samen met de gemaakte Mapbox.

Uiteindelijk schreef ik een langer en heel ander artikel en maakte ik een nieuwe tool, de timescape. Ook dit visualiseerde de oorlog wel mooi, met zoveel verschillende gebeurtenissen op verschillende plekken, maar echt iets nieuws voegde het niet toe. Daarom ben heb ik nog één keer alles op alles gezet en een visualisatie gemaakt die toont wie tegen wie vecht in de oorlog.

Hier schreef ik eerst een artikel bij dat veel te lang was en de kern maar half raakte. Op advies heb ik ook dat artikel in de prullenbak geveegd om een origineler en leuker artikel te schrijven over de rare betrekkingen tussen te vele, vele partijen.

Het visualiseren van die laatste kaart was op zichzelf al een ramp. Ik heb weken geoefend en geprobeerd en onderzocht of de netwerkvisualisatietool Gephi werkt, op mijn eigen laptop maar ook op schoolcomputers. Na geruime tijd had ik een werkende versie op mijn mac. Toen kwam ik er achter dat ik het hele programma niet begreep, tot mijn grote spijt. Ik kwam er geen stap mee verder.

Om mijn route te vervolgen (Gephi is een prachtige tool en je kunt er de mooiste visualisaties mee maken, dus ik bleef proberen) schakelde ik Inge Beekmans in. Zij had me al eerder advies gegeven voor het gebruik van Mapbox, en als techdesklid hoopte ik dat ze me ook hier verder mee kon helpen.

Maar helaas, Inge kwam ook klem te zitten en kwam tot de conclusie dat je voor het gebruik van Gephi waarde moest kunnen geven aan data, voor je het kon gebruiken. Mijn data zijn echter niet onder te verdelen in waarden, waardoor alle moeite voor Gephi tevergeefs was. Ik moest op zoek naar een plan B, met dezelfde data. Volgens Inge was daarvoor geen specifieke tool, dus heb ik het creatief aangepakt.

Mijn plan was om uit te tekenen op papier wat ik van plan was in Gephi te maken. Daar wilde ik een hoge resolutie foto van maken, om die met een nog nader te bepalen tool interactief te maken. Dat was wél een optie volgens Inge.

Ik heb eerst een schets gemaakt met de zes grootste partijen in de oorlog, om vervolgens de kleinere partijen in de buurt van de grote partij waar zij bij horen te tekenen. Vervolgens heb ik rode en groene lijnen getekend om aan te geven wie met wie vecht. Ik heb drie keer opnieuw die schets moeten maken om voor de lay-out te zorgen, om ervoor te zorgen dat het leesbaar en groot genoeg was en zodat het duidelijk was.

Toen was het tijd voor het echte werk: op een a3-vel van de Bruna schetste ik precies welke partij waar moest komen en welke lijn waarheen moest. Ik zette mijn zusje aan het werk om de namen over te schrijven, omdat haar handschrift beter leesbaar is dan het mijne en het moest tenslotte goed gefotografeerd worden om te eindigen als interactieve tool.

Hieronder ziet u het resultaat van die tekening:
tekening

Met de tekening onder de arm ben ik naar Inge gegaan, die mij vervolgens meldde dat als dát mijn plan was, ik beter een thinglink zou kunnen maken. Dus wederom, al het werk voor niets. De thinglink is er echter wel van gekomen. Het resultaat is te zien in mijn artikel. Het is uitgebreider dan de tekening, zij het iets minder strak, maar wel interactief.

Ik heb de thinglink gemaakt door via Adobe Illustrator (speciaal gedownload op de desktop van mijn moeder) mijn kaart zo goed als het kan over te tekenen en vervolgens alle lijnen toe te voegen. Aangezien Illustrator alleen met rechte lijnen werkt, was het af en toe een beetje puzzelen welk bolletje waar geplaatst moest worden, maar ik heb het zo kunnen doen dat geen enkel bolletje door een lijn gekruist wordt. Dat zou namelijk onduidelijkheid geven over de richting van de lijn.

Vervolgens heb ik de afbeelding op Illustrator zo opgeslagen en geformatteerd dat deze geüpload kon worden op thinglink. Daar heb ik vervolgens in de gratis versie gekleurde bolletjes toegevoegd om het geheel zo duidelijk mogelijk te maken. Helaas kon ik op de gratis versie van thinglink maar een aantal kleuren kiezen en zijn daarom niet alle kleuren gelijk aan de kleuren van de bolletjes. In die gevallen heb ik bewust voor de meest lijkende kleur of voor neutraal zwart gekozen.

Op dat moment had ik dus een thinglink, een bijpassend artikel, en een losse mapbox en timescape. Om dit geheel tot één productie te ‘naaien’, heb ik twee nieuwe artikelen geschreven waarin op een kortere manier dan de originele artikelen wordt beschreven wat er in de tool staat. Ik heb dit geheel vervolgens vormgegeven op mijn blog op de manier die nu te zien is op de blog: een pagina onderverdeeld in drie kolommen. Centraal een inleiding en het verhaal met de thinglink. Ik heb die centraal geplaatst omdat ik dat persoonlijk het meest ‘vernieuwende’ artikel vind. Links en rechts staan de andere twee artikelen. Ik heb gekozen voor de timescape links, aangezien die meer gaat over de gebeurtenissen in de oorlog dan over de achtergrond. Als je het op die manier van links naar rechts leest, kom je achter steeds meer informatie om uiteindelijk tot een geheel beeld te komen. Echter zijn alle artikelen ook afzonderlijk van elkaar te lezen.

Data
Aangezien mijn productie ook gebruikt moest worden voor Datajournalistiek, ben ik met Gemma van der Kamp gaan praten over hoe ik data in dit artikel zou kunnen verwerken. Ik had op dat moment al verschillende tools en artikelen af, maar ik was nog bezig met (de voorbereiding van) de thinglink. Samen kwamen wij tot de conclusie dat data niet persé getallen hoeven te zijn. Data kunnen ook gegevens zijn, of, in mijn geval, oorlogsgroeperingen.

Ik heb uren en uren aan desk research besteed om in mijn hoofd een duidelijk beeld te krijgen van de warboel aan groepen, opstandelingen, instanties, enzovoorts enzovoorts. De veelal Arabische namen van de groeperingen lijken voor mijn Westers oog vaak op elkaar. Ook de overkoepelende stichtingen en samenwerkingsverbanden tussen de honderden steungroepen, rebellengroepen, terroristengroepen en dergelijke, waren vaak moeilijk te herkennen. Uiteindelijk heb ik mij beperkt tot zes hoofdgroepen, om vervolgens die verder uit te werken met invloedrijke en vaak genoemde sub- en steungroepen.

Dat wil zeggen dat de thinglink verre van compleet is. Dat is onbegonnen werk, gezien het continu verandert. Er komen dagelijks groepen bij en vallen groepen af. Dagelijks veranderen groepen van loyaliteit, worden verslagen, stoppen ermee of gaan op in grotere groepen. Duizenden groepen vechten mee aan elke kant van de oorlog, variërend van 100 tot 10 miljoen strijders. Sommige groepen vechten alleen en onafhankelijk om hun dorp te beschermen, anderen vechten om de Sharia in te voeren en weer anderen vechten alleen omdat Assad het ze opdraagt. Het is een grotere chaos dan te visualiseren valt.

Daarom heb ik gekozen om alleen de grootste, bekendste of meest invloedrijke groeperingen toe te voegen aan de thinglink.

De relatie tussen verschillende groepen en subgroepen was makkelijker vast te stellen, in de meeste gevallen. Daaruit bleek dat er enkele bijzondere lijnen te trekken zijn. Daarop heb ik mijn hele artikel gebaseerd. Ik heb dus nog gewoon nieuws uit mijn data gehaald ook.

Tech&Tools
De tools die ik gemaakt heb voor mijn productie lijken me duidelijk: een mapbox, een timescape en een thinglink. Om het project te halen heb ik onder het kopje “Vakken” op mijn blog ook een klein tooltje over auto’s gemaakt en een nieuwsgame. Dat waren verplichtingen voor het halen van het project. Deze twee zijn beide goedgekeurd door ofwel Inge, ofwel Gemma.

Tijdens het maken van de mapbox liep ik slechts aan tegen één ding. Ik heb me flink verkeken op de tijd die erin gaat zitten om honderden klikjes te plaatsen om grenzen aan te duiden. Dat heb ik overigens veel te secuur gedaan op sommige plekken, waardoor ik zelfs de kleinste inhammen in de kust heb gedaan. Dat heeft me enkele kostbare uren gekost.

De timescape was aan de ene kant makkelijker te begrijpen dan mapbox, maar aan de andere kant had ik kleine problemen met een aspect van het programma. Er bestaat de mogelijkheid om a- of b-tags toe te voegen aan je gebeurtenis. Ik heb in het begin een paar keer verschillende evenementen verschillende tags gegeven om te zien wat er zou gebeuren. Ik heb helaas niet kunnen ontdekken wat dit toevoegt of weghaalt. Op zich geen probleem, ik heb de timescape veelvuldig getest en hij werkt, ook zonder tags. Een nadelig puntje aan het programma zelf vind ik dat het niet mogelijk is de markeringen van de evenementen op de kaart, een verschillende kleur te geven. Op die manier had ik de timescape aan de mapbox en thinglink willen koppelen en had ik elke groep zijn eigen kleur kunnen geven.

De thinglink was, zoals boven beschreven, op zich geen probleem. Het was flink puzzelen om de tekening in Adobe Illustrator over te zetten, omdat ik dat programma nog nooit gebruikt had en dus niks gewend was. Hoewel het me niet lukte de lijnen en bolletjes even strak te krijgen als op mijn analoge tekening, is het me wel gelukt een schema te maken. De thinglink erop plakken was redelijk makkelijk: sleep een bolletje en geef een titel.

Betreffende de thinglink, de afbeelding kan vrij chaotisch overkomen. Ik heb dit echter ook aan verschillende mensen laten zien ter controle. De feedback was dat de thinglink inderdaad enigszins puzzelen was, maar dat dat geldt voor de hele situatie en dat het daarom geen probleem was.

]]>
http://www.paulheuts.fhj.nl/?feed=rss2&p=211 0
Beoordeling SLB http://www.paulheuts.fhj.nl/?p=226 http://www.paulheuts.fhj.nl/?p=226#respond Sun, 17 Jan 2016 14:18:01 +0000 http://www.paulheuts.fhj.nl/?p=226 beoordeling SLB

]]>
http://www.paulheuts.fhj.nl/?feed=rss2&p=226 0
Beoordeling Datajournalistiek (onvoldoende) http://www.paulheuts.fhj.nl/?p=230 http://www.paulheuts.fhj.nl/?p=230#respond Sun, 17 Jan 2016 10:39:37 +0000 http://www.paulheuts.fhj.nl/?p=230 De beoordeling voor Datajournalistiek is onvoldoende. Ik heb het herkanst in de Vrije Ruimte, elders op deze blog.

Beoordeling Data

]]>
http://www.paulheuts.fhj.nl/?feed=rss2&p=230 0
Beoordeling Probleemanalyse Inhoud http://www.paulheuts.fhj.nl/?p=205 http://www.paulheuts.fhj.nl/?p=205#respond Fri, 15 Jan 2016 13:16:41 +0000 http://www.paulheuts.fhj.nl/?p=205 TUSSENBEOORDELING INH3 probleemanalyse_Paul Heuts_MSS_G

]]>
http://www.paulheuts.fhj.nl/?feed=rss2&p=205 0
Beoordeling Veldverkenning Inhoud http://www.paulheuts.fhj.nl/?p=201 http://www.paulheuts.fhj.nl/?p=201#respond Fri, 15 Jan 2016 13:15:12 +0000 http://www.paulheuts.fhj.nl/?p=201 INH2 Veldverkenning_Paul Heuts_MSS_V

]]>
http://www.paulheuts.fhj.nl/?feed=rss2&p=201 0
Beoordeling Researchverslag Inhoud (onvoldoende) http://www.paulheuts.fhj.nl/?p=196 http://www.paulheuts.fhj.nl/?p=196#respond Fri, 15 Jan 2016 13:13:30 +0000 http://www.paulheuts.fhj.nl/?p=196 Researchverslag onvoldoende

]]>
http://www.paulheuts.fhj.nl/?feed=rss2&p=196 0
Beoordeling Betoog Inhoud http://www.paulheuts.fhj.nl/?p=192 http://www.paulheuts.fhj.nl/?p=192#respond Fri, 15 Jan 2016 13:07:37 +0000 http://www.paulheuts.fhj.nl/?p=192 beoordeling inhoud

]]>
http://www.paulheuts.fhj.nl/?feed=rss2&p=192 0
Beoordeling Researchverslag Inhoud (voldoende) http://www.paulheuts.fhj.nl/?p=188 http://www.paulheuts.fhj.nl/?p=188#respond Fri, 15 Jan 2016 13:00:34 +0000 http://www.paulheuts.fhj.nl/?p=188 beoordeling inhoud 1

]]>
http://www.paulheuts.fhj.nl/?feed=rss2&p=188 0
Beoordeling Tech&Tools http://www.paulheuts.fhj.nl/?p=175 http://www.paulheuts.fhj.nl/?p=175#respond Wed, 13 Jan 2016 09:59:36 +0000 http://www.paulheuts.fhj.nl/?p=175 HeutsPaul_TUSSENBEOORDELING profielmaand 1_TechTools_V

Commentaar van de docent, Gemma van der Kamp:

In de bijlage de beoordeling van Paul Heuts voor het vak Tech & Tools (2013/2014). Het betreft een herkansing. Paul neemt deze voldoende mee naar het derdejaarsassessment.

]]>
http://www.paulheuts.fhj.nl/?feed=rss2&p=175 0